Florian Verweij

Florian Verweij (24) is een veelzijdige pianist die met zijn opvallende technische beheersing een grote mate van vrijheid en spontaniteit in zijn muziek weet te leggen. Op dit moment volgt Florian zijn masteropleiding bij Naum Grubert aan het Conservatorium van Amsterdam. In 2020 behaalde hij daar met de hoogste onderscheiding zijn bachelor bij de gerenommeerde pianist en pianopedagoog Jan Wijn, als een van zijn laatste studenten. Naast de bachelor heeft hij zich ook vijf jaar toegelegd op het het pianoduorepertoire. Daaraan voorafgaand studeerde hij vanaf zijn elfde aan de Nationale Opleiding voor Jong Toptalent (Sweelinck Academie) van hetzelfde instituut. Masterclasses volgde hij onder meer bij Rian de Waal, Stephen Kovacevich, Emanuel Ax, Jacques Rouviers, Dmitri Alexeev, Willem Brons, Enrico Pace, Boris Berman en Leslie Howard.

In 2018 was Florian finalist bij de toonaangevende Ettlingen International Competition for Young Pianists. In 2015 selecteerde de stichting Classic Young Masters hem voor een tweejarig begeleidingstraject voor jonge toptalenten. Tevens ontving hij na het bijbehorende selectieconcert de Publieksaward. In hetzelfde jaar werd hem de Labberté-Hoedemaker Prijs toegekend tijdens het Peter de Grote Festival. Bij het Young Pianist Foundation Concours in 2013 kreeg Florian als jongste deelnemer de Guus Janssen Prijs voor de meest veelbelovende uitvoering van het moderne werk Walden Pond with Passing Train (Guus Janssen, 2012). Tijdens de nationale finale van het Prinses Christina Concours in 2013 heeft hij als vijftienjarige een tweede prijs ontvangen in de leeftijdscategorie 15 tot 19 jaar.

Florian heeft vanaf jonge leeftijd meerdere pianoconcerten met orkest uitgevoerd. In 2021 en 2019 trad Florian op samen met leden van het Koninklijke Concertgebouworkest en muziektheatergroep Oorkaan met Le carnaval des animaux van Saint-Saëns. Hij trad onder meer op met het Tweede pianoconcert van Rachmaninov en was met Gershwins Rhapsody in Blue en het Tweede pianococnert van Shostakovich een veelgevraagd solist bij de Marinierskapel der Koninklijke Marine. Andere highlights zijn o.a. Mozarts Pianoconcert nr. 12 in A groot met Amsterdam Sinfonietta en het Pianoconcert in A klein van Edvard Grieg en het Derde pianoconcert van Ludwig van Beethoven met het Fries Kamerorkest.Op uitnodiging van de Nederlandse ambassade in Athene maakte Florian een tournee naar Griekenland. Ter herdenking van de 70-jarige bevrijding van Nederland door Canadese soldaten gaf hij concerten in Canada en de Verenigde Staten op uitnodiging van The Netherlands America Foundation. Florian was de afgelopen jaren regelmatig te gast bij Radio 4 en op festivals als Wonderfeel, Festival Jong Talent Schiermonnikoog en het Grachtenfestival